Treci la conținutul principal

Despre noi

Festivalul Internațional de Teatru Oradea | FITOradea
23-29 noiembrie 1976

Festivalul de Teatru Scurt

În perioada 23-29 noiembrie 1976, conducerea teatrului ia fericita decizie de a intra în circuitul naţional cu un festival de teatru scurt. Astfel, are loc prima ediţie a Festivalului de Teatru Scurt, realizată cu sprijinul Inspectoratului de Cultură şi al revistei Familia. Intitulat „Săptămâna teatrului scurt”, festivalul îşi propunea chiar din ediţia inaugurală să definească şi să delimiteze acest gen teatral, reuşind totodată să adune spectacole remarcabile şi regizori consacraţi din întreaga ţară.

Începând cu ediţia a VI-a din 1984 Festivalul îşi sporeşte amploarea, transformându-se într-o competiţie internaţională. Cu fiecare an festivalul creşte în valoare, devenind pe parcursul ediţiilor o marcă de prestigiu în peisajul teatral naţional.

Începând cu 2013,

FTS în cadrul FITO

Începând cu 2013, odată cu înființarea Festivalului Internațional de Teatru Oradea, Festivalul de Teatru Scurt devine una dintre cele mai importante secțiuni ale FITO continuând astfel tradiția începută la Teatrul din Oradea în anul 1976.

FTS a ajuns în 2024 la cea de-a XXVII-a ediție, fiind singurul festival dedicat piesei într-un singur act din România. Festivalul este unul de tip competitiv, iar un juriu alcătuit din personalități ale lumii teatrale româneşti va acorda: Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai buna regie, Premiul pentru cea mai buna scenografie, Premiul pentru cel mai bun actor şi Premiul pentru cea mai bună actriţă.
Our Story