Treci la conținutul principal
Categoria:

CONCURSUL DE CREAȚIE DRAMATICĂ DEDICAT PIESEI SCURTE | ediția 2017

„Concursul de Creaţie Dramatică Destinat Piesei Scurte” are ca scop încurajarea dramaturgiei româneşti originale, cu precădere a teatrului scurt, încadrându-se în prestigioasa manifestare culturală orădeană Festivalul de Teatru Scurt, care din 2013 este parte componentă a Festivalului Internațional de Teatru Oradea.

Organizatorii nu sugerează o tematică anume, lăsând libertate de opţiune creatorilor, criteriul de apreciere al pieselor fiind unul de ordin estetic. Singurul element impus este cel formal, cerut de rigorile teatrului scurt. În accepţiunea organizatorilor, piesa scurtă însumează maximum 25 de pagini (aproximativ 50 000 de caractere fără spaţii), iar montarea ei nu trebuie să depăşească 90 de minute, fără pauză.

Anul acesta au fost înscrise în concurs 13 texte, care au fost citite și analizate de juriul alcătuit din criticii de teatru Elisabeta Pop, Claudiu Groza și redactorul șef al revistei Familia Ioan Moldovan. În urma evaluării textelor, pornind de la premise ce țin de tehnica dramatică şi de valoarea artistică, au fost nominalizate trei dintre acestea, și anume:

  1. SUB – SOUL,  de Crista Bilciu
  2. SUPER OK, de Mircea Moroianu
  3. UNDER CONSTRUCTION, de Marco Tesei

Piesa declarată câștigătoare, în deplin acord al membrilor juriului, a fost „Sub-soul”, scrisă de doamna Crista Bilciu.

Sub-soul” propune, în maniera comprimată propusă de Regulamentul Concursului (25 de pagini), câteva teme de interes, cum ar fi: însingurarea, căutarea obsedantă a identității, viața, existența în situații-limită, etc. Iar ca o notă originală, nevoia de a nu abandona cartea – izvor etern al înțelepciunii, dar și al ieșirii din impas, ajutor sigur în lupta cu FRICA și cu urâtul.

Premiul a fost decernat în cadrul ceremoniei de deschidere a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, iar textul câştigător va fi publicat în Revista „Familia” şi transmis electronic tuturor teatrelor din ţară, cu recomandări speciale din partea Teatrului Regina Maria.

Felicitări tutror!

Alte Evenimente

Afis web Eu pentru cine votez c337408d

31 mai, ora 19:00
Locație: Piața Unirii – tramvai – Parcul 1 decembrie
Teatrul Regina Maria Oradea

Afis web Eu pentru cine votez c337408d

Sâmbătă, 1 iunie
Locația: Piața Unirii – Tramvai – Parcul 1 Decembrie – Tramvai
🎭 Teatrul Regina Maria Oradea

teatrul oradea 16 2023

SPONSORI

Parteneri Media

PARTENERI DE MOBILITATE

Organizatori

Cu sprijinul