Treci la conținutul principal

BALADA DE LA NARAYAMA

6 IUNIE, ora 19:00
Locația: Sala Mare
| Teatrul Compania 1980 Tokyo – Japonia

de Sichiro Fukazawa, regia Yukio Sekiya

Durata spectacolului: 1 h 45 min (cu supratitrare în limba română)

Regia și adaptarea: Yukio Sekiya
Asistent Regie: Mizuki Kawamoto
Traducerea Textului: Shigehito Shiga
Decorul: Takayo Yamamoto
Costumele: Yuko Ueno
Sound design: Misao Saito
Light design: Kenichi Mashiko


Cu: Yoshiyuki Shibata, Ippo Fujikawa, Takayo Yamamoto, Tatsuya Kinomura, Hiroyuki Kanbara, Ryoji Ota, Masahiro Totani, Kento Katagiri, Masaru Goto, Yuko Ueno, Hitomi Yamada, Asami Mitsuki, Chiaki Mizui, Maho Sekine, Mihoko Shimizu.

Balada de la Narayama are la bază cartea Narayamabushi-ko de Shichiro Fukazawa, care a fost adaptată și pentru film de două ori, în 1958 și 1983 (distins cu Palm d’Or la Cannes). Pentru adaptarea scenică s-a folosit metoda originală Sugeki.

Sugeki este o metodă teatrală care elimină decorul, costumele și machiajul realiste, iar scenele sunt create cu câteva cutii negre și funii albe, cu expresiile fizice ale actorilor, care joacă mai multe roluri. Simplă, dar profundă, metoda Sugeki creează drama interioară stimulând imaginația spectatorilor.

Într-un sat japonez înconjurat de munți există tradiția ca bătrânii care ating vârsta de 70 de ani să plece și să urce pe vârful muntelui sfânt Narayama de unde nu se mai întorc. Se abandonează acolo, pentru a salva tânăra generație de la înfometare, pentru că mâncarea este foarte puțină. Pe acest munte oamenii cred că trăiesc zei sfinți și este un loc potrivit pentru bătrâni să moară. Acțiunea are în centru povestea lui Tatsuhei și a mamei lui Orin, care se apropie de 70 de ani.
___________________

Acest spectacol este adaptarea “Sugeki-escă” pentru scenă a “Baladei lui Narayama” (“Narayamabushi-ko”), film regizat de Shohei Imamura, care a primit Premiul Palme d’Or la Festivalul lntema țional de Film de la Cannes în 1983. Theatre Company 1980 a fost fondată în 1980 de către actorii absolvenți ai lmamura Film School din cadrul Yokohama Broadcasting Technical School (în prezent, Japan Institute of Moving Images). Sub îndrumarea lui Imamura, compania a moștenit o energie nesfărșită pentru creație și spiritul cercetării umane. De asemenea, Theatre Company 1980 este singura companie care a fost creată de către ucenicii lui Imamura.

“Sugeki” introdusă de Yukio Sekiya, este o metodă teatrală fundamentală care elimină scenografia, costumele și machiajul realiste, și prin care scenele sunt create folosind mai multe cutii negre și funii albe, combinate cu expresiile fizice ale actorilor care joacă mai multe roluri. Simplu, dar profund, teatrul

“Sugeki” mizează pe drama interioară a publicului, stimulănd imaginația. În martie 2016, Theatre Company 1980 a jucat spectacolul “Sugeki Narayamabushi-ko” în Tokio. Scenele simple și pline de viață i-au ajutat pe spectatori să se identifice cu personajele din poveste. Povestea conține întrebări esențiale despre sensul vie ții și morții.

Alte Evenimente

Afis web Eu pentru cine votez c337408d

31 mai, ora 19:00
Locație: Piața Unirii – tramvai – Parcul 1 decembrie
Teatrul Regina Maria Oradea

Afis web Eu pentru cine votez c337408d

Sâmbătă, 1 iunie
Locația: Piața Unirii – Tramvai – Parcul 1 Decembrie – Tramvai
🎭 Teatrul Regina Maria Oradea

teatrul oradea 16 2023

SPONSORI

Parteneri Media

PARTENERI DE MOBILITATE

Organizatori

Cu sprijinul